
1984 –MACİNTOSH SYSTEM SOFTWARE
Sistem Gereksinimleri: 68000 işlemci veya daha yeni modeller, 128KB RAM
30 yıl önce Apple kendi kullanıcı arayüzüne sahip bir işletim sistemi tanıttı ve tüm dünya tarafından sevilip kullanıldı. Apple ilk arayüzlü işletim sistemini yaratmamış olsa da kolay kullanım ve akılda kalıcı ifadelerle büyük bir yol kat etmişti.
Apple için güzel günler ve yeni ürünleri 30 yıl önceden tahmin etmek çok zordu ama şu anda geldikleri aşamada mobil işletim sistemi olan iOS çok büyük bir başarı yakalamış durumda.

1986 -SYSTEM SOFTWARE 0.7
Sistem gereksinimleri:
68000 işlemci ve daha yeni modeller
128KB RAM

1987 – SYSTEM SOFTWARE 5
Sistem gereksinimleri:
68000 işlemci ve daha yeni modeller
1 MB RAM

1991- SYSTEM SOFTWARE 7
Sistem gereksinimleri:
68000 işlemci veya daha yeni modeller,
2 MB RAM (Tavsiye edilen 4 MB RAM),
4 MB sabit disk

1994 – SYSTEM SOFTWARE 7.5
Sistem Gereksinimleri:
68000, 68020, 68030, 68040 ya da PowerPC işlemci,
4MB (68K) yada 8MB (PPC) RAM,
21MB sabit disk
Sistem 7.5 MacOS’a bir çok gerekli yenilik getirmişti. işletim sisteminin ilk sürümü tam 12 sene önce tanıtılmıştı ve System 7.5’e kadar menü başında bir saat bulunmuyordu. Kulllanıcılar saati ögrenmek için kontrol panelinde bulunan SuperClock uygulamasını kontrol etmek zorundaydılar. ilk defa masaüstünde kalıcı olarak bir not uygulaması bulunduran bu sürüm MacTCP protokolü ile internete baglanabilen ilk işletim sistemi sürümüydü. System 7.5’in final sürümü 7.5.5 oldu ve son “Sistem Yazılımı” oldu.

1997 – MAC OS 8
Sistem Gereksinimleri:
68040 ya da PowerPC işlemci,
12MB RAM (20 MB sanal bellek),
195MB sabit disk

1999- MAC OS 9
Sistem Gereksinimleri:
PowerPC işlemci, 32MB RAM (40 MB sanal RAM),
190-250MB sabit disk
Ve son Mac OS sürümü olan OS 9 yerini Mac OS X’e bırakıyor. OS 9 ile birlikte ilk defa bir sürüme otomatik yazılım güncelleme motoru ve günümüzde iPhone ve Mac’lerde de olan şifre anahtarlığı özellği eklenmişti. iCloud’un temellerinin iTools ile 1999 senesinde atıldığını da söyleyebiliriz.

2001- MAC OS X 10.0(CHEETAH)
Herkesin kullanımına sunulan ilk OS X, bu sürümdü. İşletim sistemi kusursuz olmaktan fazlasıyla uzaktı. Genellikle yavaştı ve sıkça kilitleniyordu. Bazı temel özellikleri de sunmuyordu. Yine de harika bir işletim sistemi yavaşça ortaya çıkıyordu.

2001- MAC OS X 10.1(PUMA)
Sistem Gereksinimleri: PowerPC G3 (Orijinal PowerBook G3 desteklenmiyor), 128MB RAM, 1.5 GB sabit disk
Birçok sorunu çözen Puma, Cheetah kullanıcılarına ücretsiz bir yükseltme olarak sunulmuştu.
Puma hem daha hızlıydı, hem de DVD çalmayı ve 200 yazıcıyı destekliyordu.
Ancak işletim sistemi hala yavaştı, dolayısıyla çoğu Mac kullanıcısı OS 9’u kullanmaya devam etti.

2002 – MAC OS X 10.2(JAGUAR)
Sistem Gereksinimleri:
PowerPC G3 (Orijinal PowerBook G3 desteklenmiyor),
128MB RAM,
3 GB sabit disk
10.2’nin, tanıtılmasıyla birlikte OS X işletim sisteminin ana sürümü olduğu bir gerçek. 10.0 Cheetah sürümünde bir çok eksik bulunuyordu ve oldukça yavaştı, 10.1 Puma sürümü ile çeşitli eksiklikleri giderilsede işletim sistemi yine yavaş kalıyordu. 10.2 ise bütün özellikleri çok daha hızlı bir şekilde kullanıcılara sunuyordu.
E-posta istemcisi Mail, bir istenmeyen posta filtresine sahipti. Windows bilgisayarlarına ağ üzerinden bağlanma işlevi de geliştirilmişti. Bu sürüm aynı zamanda, kod adının Apple tarafından herkese açık olarak kullanıldığı ilk sürümdü.

2003- MAC OS X 10.3(PANTHER)
Sistem Gereksinimleri:
PowerPC G3 ya da sonrası (Orijinal PowerBook G3 desteklenmiyor),
128MB RAM,
3 GB sabit disk
Panther ile Apple, bej G3 ve “Walstreet” PowerBook G3 gibi eski Mac’lere verdigi destegi bırakıyordu.
iChat, videolu görüşme için 333MHz’lik bir işlemciye ihtiyaç duyuyordu.
OS X artık kendi web tarayıcısı olan Safari ile geliyordu.

2004- MAC OS X 10.4(TİGER)
Sistem Gereksinimleri:
PowerPC G3 ya da sonrası,
256 MB RAM,
3 GB sabit disk
Tiger, bugün severek kullandığımız birçok OS X işlevini beraberinde getiriyordu: Spotlight, Smart Folders ve Dashboard gibi. Apple’da Apple’ın Power PC yerine Intel çiplerini kullanmaya başlamasıyla ve işletim sistemine gelen 4.4 güncellemesiyle Tiger, iki platformda çalışabilen bir işletim sistemi haline gelmişti.

2007- MAC OS X 10.5(LEOPARD)
Sistem Gereksinimleri:
Intel, PowerPC G5 ya da PowerPC G4 (867MHz yada daha hızlısı),
512MB RAM,
9GB sabit disk
PowerPC çiplerini destekleyen son Mac OS X, Stacks, Dock için bir raf, yedeklemeyi kolaylaştıran Time Machine, Mac’e Windows yüklemeye izin veren Boot Camp gibi birçok önemli işlevle geliyordu.
Boot Camp fikri bazılarını tedirgin etmiş, birçok Mac kullanıcısı tarafından memnuniyetsizlikle karşılanmıştı.

2009- MAC OS X 10.6(SNOW LEOPARD)
Sistem Gereksinimleri:
Intel işlemci,
1 GB RAM,
5 GB Sabit Disk
Sadece birkaç yeni işlevle geliyor gibi görünse de Snow Leopard, işletim sisteminin ara yüzünün arka tarafında geleceğe yönelik değişiklikler yapıyor ve aynı zamanda Exchange desteğini ekliyordu. Snow Leopard, işletim sisteminin ilk 64-bit’lik sürümüydü.
Bazı özellikleri:
PPC sistemler desteklenmez.
PDF ve Quartz teknolojilerini kullanarak sistem çapında vektörel grafikler sunar.
Yüksek kalitede görüntü yumuşatma ve gölgelendirme.
Açık uygulama pencerelerini hem uygulamaya göre erişime, hem ekranda görülen sıraya göre erişime açmıştır.
Sistemdeki uygulamaların çok büyük bir kısmı Unicode desteklidir.

2011- OS X .7 (LİON)
Sistem Gereksinimleri:
Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7 ya da Xeon işlemci,
2GB RAM,
7 GB sabit disk,
Mac OS X 10.6.6 ya da sonrası (10.6.8 tavsiye ediliyordu)
OS X’in ilk sadece-indirilebilir sürümü olan Lion, iPad’in işletim sistemi iOS’dan ilham almıştı. Özellikle Launchpad, tam ekran uygulamalar ve trackpad ile yapabildiginiz hareketler konusunda. Arayüzde ise renklerin çogunun kaldırılması dikkat çekiyordu.

2012 – MAC OS X 10.8(MOUNTAİN LİON)
Sistem Gereksinimleri:
iMac (2007 ya da yenisi), MacBook (2008 Aluminum ya da yenisi), MacBook Pro (2007 ya da yenisi), MacBook Air (2008 ya da yenisi ), Mac mini (2009 ya da yenisi), Mac Pro (2008 ya da yenisi), Xserve (2009),
2GB RAM,
8GB sabit disk,
Mac OS X 10.6.8 ya da yenisi
Lion’u temel alan Mountain Lion’ın 2012 yazında yayınlanması planlanıyor.
Mountain Lion, iMessages ve iChat için birleştirilmiş sohbet istemcisi, bir uyarı merkezi, iOS’daki gibi çalışan Reminder ve Notes gibi yeni işlevlerle gelecek.
Bir diger yeni işlev ise AirPlay olacak.

2013- MAC OS X 10.9(MAVERİCKS)
Sistem Gereksinimleri:
iMac (Mid 2007 ya da yenisi), MacBook (2008 Aluminum ya da yenisi), MacBook Pro (2007 ya da yenisi), MacBook Air (2008 ya da yenisi ), Mac mini (2009 ya da yenisi), Mac Pro (2008 ya da yenisi), Xserve (2009),
2GB RAM,
8GB sabit disk,
Mac OS X 10.6.8 ya da yenisi
Apple’ın Mac’ler için hazırladığı yeni işletim sistemi Mavericks’in çıkışıyla ilgili son bilgiler bugün gerçekleştirilen etkinlikle netliğe kavuştu. OS X Maverick, bugün itibariyle Mac App Store’daki yerini alacak ve önceki işletim sistemlerinin aksine bedava olarak dagıtılacak.
OS X Mavericks ile birlikte bazı önemli yenilikler geliyor, ancak bu konuda en büyük yenilik işletim sisteminin performansı konusunda. Mavericks, performans ayarlama özelliği sayesinde minimum güç tüketimini ayarlayarak daha uzun ömür sağlıyor. Özellikle Air gibi pili çabuk bitebilen cihazlarda internette dolanmaya 1 saat, iTunes’tan video izlemeye ise 1.5 saatlik avantaj sağlıyor.
Mavericks ile aynı zamanda Compressed Memory, yani sıkıştırılmış bellek ile daha tasarruflu bellek tüketimi yapmak mümkün. Sunumda yapılan örnekte 4 GB’lık RAM’in 6 GB gibi çalılşabildiği belirtildi. İşlem gören belleğin yanı sıra işlem görmeyenlerin sıkıştırılıp yeniden düzenlenmesiyle birlikte bu tarz bir performans arttırımı oluşuyor.

2014- OS X 10.10 (YOSEMİTE)
Sistem Gereksinimleri:
iMac (Mid 2007 ya da yenisi), MacBook (2008 Aluminum ya da yenisi), MacBook Pro (2007 ya da yenisi), MacBook Air (2008 ya da yenisi), Mac mini (2009 ya da yenisi), Mac Pro (2008 ya da yenisi), Xserve (2009),
2GB RAM,
8GB sabit disk,
Mac OS X 10.6.8 ya da yenisi
Apple bu sene tanıttığı Mac işletim sistemi olan Yosemite, OS X’in 10.sürümü. Yani “OS X 10.10” şeklinde. 🙂 Önümüzdeki dönemde güncellemeler de geldikçe ortalık daha da şenlenecek gibi görünüyor. Yani yakında “OS X 10.10.1” gibi güncellemeler göreceğiz…
Apple’ın OS X Yosemite’de yaptığı bir çok yenilik var. OS X için bu kadar fazla değişikliği görmeyeli uzun zaman bile oldu diyebiliriz aslında.
Özetlemek gerekirse, Apple’ın OS X Yosemite’de odaklandığı 3 ana konu var:
Arayüz
Uygulamalar
DEVAMLILIK

OS X YOSEMİTE: ARAYÜZ
Apple, OS X Yosemite’de tanıdık bir arayüzle devam etmeyi tercih ederken, bu arayüze zarif dokunuşlar katarak yeni ve taze bir hava yakalamak istemiş
OS X Yosemite önceki işletim sistemlerine kıyasla daha renkli. iOS 7 benzeri bir değişimle flat tasarımın etkisi altına girmiş ve arayüzde bol bol transparan öğe kullanılmaya başlanmış.
Araç Çubukları
Pencerelerin üst kısımlarında yer alan araç çubukları yeniden tasarlanmış ve böylece yer kaybı azaltılırken, kullanılabilirlik arttırılmaya çalışılmış.

KONTROL BUTONLARI
Pencerelerin sol üst kısımlarında bulunan kontrol butonları yeniden tasarlanmakla kalmamış, aynı zamanda işlevleri de biraz değişmiş.
Kırmızı, sarı ve yeşil butonların yeşil olanı artık “tam-ekran” butonu olarak değiştirilmiş.

DOCK
OS X Yosemite’deki Dock da değişmiş. 2-boyutlu görünümüyle Mac OS X 10.4 Tiger’daki Dock’a benzemiş bile diyebiliriz.

SPOTLİGHT
Degişen ve işlevi artan bir diger önemli nokta ise Spotlight. Benim de bir uygulamayı çalıştırmak, aradığım bir şeye ulaşmak için en sık kullandığım özelliklerden biri olan Spotlight, Yosemite’de en çok yenilik barındıran özelliklerin başında geliyor desek yanlış olmaz.Artık Spotlight’ı açtıgımızda, ekranın sagüst köşesinde degil, ekranın tam ortasında ve kocaman bir şekilde karşımıza geliyor.Spotlight’ı bundan sonra sadece Mac’imizde arama yapmak için değil, Wikipedia, Harita, haberler, filmler, albümler, döviz kurları ve App Store oyunları gibi pek çok şeyi aramak için de kullanabilecegiz.
No responses yet